Wanneer ik ‘s ochtends opsta dan heb ik niet altijd zin in een zwaar ontbijt. Yoghurt of kwark vind ik wel lekker, maar nu ook niet zo erg dat ik dit zo zal eten. Maar met wat granola erbij en een stukje fruit is dit een waar ontbijt feestje. Granola is niet alleen lekker bij het ontbijt maar ook bij een toetje of dessert is het erg lekker.
Begin oktober heb ik bij mijn ouders geholpen bij het oogsten van de appels en walnoten in de tuin. We hebben daarbij heel wat appels en walnoten mee naar huis gekregen. Het is natuurlijk zonde om al die appels en walnoten slecht te laten worden. Daarom zag je eerder al een recept voor pannenkoeken met appel en kaneel en dat voor een jachtschotel voorbij komen.
En nu dus een recept voor granola. Hier doe ik geen appel in, maar wel walnoten. Ook heb ik het geluk dat mijn overbuurman imker is en van hem mag ik de gekristalliseerde honing gebruiken om mee te bakken. In de Lidl spaarden we deze maand ook een gratis reep chocolade bij elkaar met de boodschappen, wat ook lekker is in de granola. Maar genoeg hierover, …
Wat is granola?
Granola bestaat uit een mix van granen, noten, pitten en zaden die eerst ingevet worden met olie, kruiden, honing of fruit en dan in de oven geroosterd worden.
In mijn recept gebruik ik als graan: Havermout en daarnaast gebruik ik ook noten. Ik vet alles in met kokosolie en honing en breng het op smaak met speculaaskruiden of kaneel. Nadat het geroosterd en afgekoeld is, voeg ik er nog wat gedroogd fruit aan toe en deze keer ook wat chocolade.
Heerlijk, … Proef vooral zelf eens:
Variaties
Het voordeel van zelf je granola te maken is dat je eindeloos kunt variëren. Je kunt er andere noten in verwerken of nu met Halloween als je de pompoenen uitholt zo je de pompoen pitten in je granola kunnen steken.
Ook de kruiden en smaak kun je wisselen. Denk maar aan vanille, kaneel, …
Granola
Beschrijving
Hier mijn recept voor een granola met noten, gedroogde vruchten en havermout.
Ingrediënten
Bereiding
Ganola maken
-
Ingrediënten voorbereiden
- Verwarm de oven voor op 160 graden en boven en onder warmte.
- Neem een grote mengkom en doe hierin de havermout.
- Voeg de amandel en cashew noten grof gehakt toe.
-
Vet- en smaakstof bereiden
- Doe de kokosolie in een pan samen met de honing en de (speculaas)kruiden.
- Smelt deze op een laag pitje en roer goed door elkaar.
- Giet dit mengsel over de havermout-notenmix en meng alles goed door elkaar
-
Granola afbakken
- Neem een diepe bakplaat en leg hierin een bakpapier of bakmatje.
- Verdeel de havermout-notenmix over het bakpapier en steek het gedurende 30 minuten in de oven.
- Elke 10 minuten roer je de havermout-notenmix even door elkaar.
- De laatste 10 minuten voeg je de grof gehakte walnoten toe en laat deze dus nog 10 minuten meebakken.
-
Granola afwerken
- Wanneer de havermout-notenmix uit de oven komt laat je deze eerst volledig afkoelen.
- Daarna voeg je de cranberries en de sultanarozijnen toe net als de chocolade die je in kleine stukjes hebt gesneden.
- Doe de granola in luchtdichte bakjes en zet in je voorraadkast. De granola is nu klaar om opgediend te worden.
Tip: Ik heb de granola in 3 liter bakjes van To Good to Go gestoken. Deze hebben we deze maand namelijk bij de Lidl bij elkaar gespaard.
Het voordeel bij de bakjes is ook dat je achteraf nog precies kunt zien wanneer je de granola gemaakt hebt. ;)
Opdiening grootte 50g
Opdieningen 34
- Hoeveelheid per opdiening
- Calorieën 252.82kcal
- Calorieën van vet 14.83kcal
- % dagelijkse waarde *
- Natrium 4mg1%
- Kalium 210.62mg7%
- Totaal koolhydraten 23.59g8%
- Voedingsvezel 3.09g13%
- Suikers 11.94g
* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een 2000 caloriedieet. Je dagelijkse waarde kan hoger of lager zijn, afhankelijk van je caloriebehoefte.
Veelgestelde vragen
Granola en musli lijken heel hard op elkaar. Maar het verschil tussen beiden zit hem in de bereiding.
Bij granola worden de granen, noten, zaden, pitten ingevet en afgebakken. Daarnaast worden hier meestal ook suikers of honing aan toegevoegd.
Bij musli daarintegen blijven de granen, noten, zaden en pitten rauw en worden deze alleen gezoet door gedroogde vruchten er aan toe te voegen. Hier zouden dus eigenlijk geen andere suikers aan toegevoegd mogen worden. Maar let op bij de musli die je in de supermarkt koopt is dit echter toch vaak het geval.
Een portie van 45 a 50 gram is aangeraden om per dag bij de yoghurt of kwark te doen.